Monday, December 12, 2011

rindu~

Aku rindu budak2 ini~


Published with Blogger-droid v2.0.1

Thursday, December 8, 2011

mee udang bersama incik suami

Time balik kelate jupe incik husband di kala banjir aritu,ktorang g try mee udang yg sgt best! Huhu..memuka konon nk try 1 je..last2 cm sdap sgt..incik suami try mee goreng udang..hehe..tp xamek plak gambo..


Gamba ni, mee udang sy yg sdap!


Published with Blogger-droid v2.0.1

fuhhh..fuhhh~berhabuk dah blog

salammm...kawan2..dah lame diriku xupdate blog..hehe

bz kawen kot?sgt la..padahal husband i kt kelantan tu..huhu

aritu ade g jln2 melaka~emm..xbest sgt sbb time tu tgh ujan..mandi ujan bagai.. naek menara taming sari pon dlm  ujan kot..huhu

kitorg dok hotel hallmark..which is ok laaaa..ade breakfast..walaupon xgrand sgt..huhu

ni nk kongsi gamba sket..hehehe

dah nk sampai =)


bilik hotel yg messy..hehehe..okla kn..hotel hallmark ni =)


tunggu turn nk naek taming sari =)

dah kt dalam taming sari..hehe..xnmpk sgt pon blakang =)

melaka view =)

bangunan merah yg wajib dtg kalu dtg melaka..tah nape pe tah..

fave shoot from encik suami =)

suke gamba ni =)

incik suami plak =) sy yg amek =)

a famosa ngan payung kuning =)

istana melayu melaka =)

river cruise..tp naek time siang..sbb mlm ujan =(

atas river cruise =)

kapal besa tu..nama ape tah..hehe
bye2 melaka =)


dah..siap..hehe..walaupon ujan..i dont mind..as long as my en suami is with me..i enjoice every moment together..huhu..love u incik suami..hehehe..

dahla t..k g mkn plak..da2 =)

Wednesday, September 28, 2011

cerita tentang haji =)

Cerita tentang Haji
Salam guys..sudah lame xupdate blog..but today story make me feels like writing something for my blog..my mum wake me up just now to go and visit my neighbours as they are going to Haj the day after tomorrow..huhu..aku tdo sbb keje mlm ni ok..bkn sbb malas..hehe..memula,aku ikut je la..sbb makcik yg merangkap jiranku ini byk tolong mase preparation for my wedding aritu..thanks a lots to her..she is the one who make my inai..love it!!
Mase kt umah jiran ku ini,ade sorg nenek dtg mlawat jgk..and I saw her crying when they hugs each other..its touched my heart..tp aku tahan jela..for those who know me,aku mmg sorg yg sgt senang la nk nangis..sgt2 senang..even kalu aku tgk cte sedih yg aku tgk 8x pon,aku leh nangis stiap kali aku tgk cte tu…hahaha…sound like loser kn?huhu..but that’s me..
Ok..ape yg aku nk tulis skrg ialah ttg org yg g haji..aku tingat lagi mse anta parent aku g haji dulu..setiap kali nk menceritakan detik itu aku nangis and cerita kali xpenah nk abes..huuhu..mase tu my youngest brother,kalu xsalah aku kecik la..dlm umo 4,5 thn kot..aku ingt lagi mase anta parent aku g kelana jaya..sume org yg g haji dgn tabung haji akan bkumpul kt citu..mmg ramai gle la org..memula,cari parking..sblm g tu ramaila jiran2 dtg melawat sume..ok..sampai2 kt kelana jaya tu,sesat jap..mase nk cari parent aku..dorg g tka baju ke bt ape tah time tu..mase da jumpa tu semu mcm bckp nk xnk jela..sbb  mcm2 dlm otak aku time tu..b4 perant aku g haji,aku ade terbace satu buku ttg persediaan org yg nk g haji..entah nape mace aku bace buku tu airmata da berjurai2 da..sbb aku bace,org yg nk g haji ni,dorg kne melepaskan sgala2nya yg ade ttg dunia..and set kn mind masing2 utk beribadat pada Allah..maksudnya,dorg kne tinggal keluarga,keje,rumah,harta dll..part paling sedih ialah time parent aku nk masuk dalam da utk dgr taklimat apa sume b4 g KLIA..mase salam2 tu hanya Allah je la yg tahu..aku salam parent aku mcm aku da xleh jupe da dorg pasni..parent aku pon mcm menyerahkan segala2nya kt c2..sume org nangis kot..kecuali adek aku yg bongsu..dia cm blur xtau pape..bdk2 kot..ne faham..huhu..ayah aku pon mase salam2 tu nangis jgk,tu yg aku xleh thn tu..pastu cm bg wasiat plak suh jage adek2..huhu..sedih weh..mcm yg aku bace dlm buku tu la..sume org yg nk g haji ni kne tinggalkan semua ttg dunia..sbb xde sape yg tahu ape yg akan terjadi mase kt sana nant..dgn ramai orgnya kn?huhu..
Berbalik ttg cte hari ini..lpas dok dkat sejam kt umah jiran aku tu…time nk balik la sedey..aku pon mintak maaf kt makcik arah merangkap jiran aku..pas mak aku salam tu yg paling sedih…sume mintak2 maaf..and makcik arah suh kami doakan kesihatan die ape sume…sedey weh..huhu..jom ramai2 doakan kesihatan makcik Arah and her hubby..semoga Allah memudahkan segala urusan dan dikurniakan haji mabrur..ameeenn..
Sambung cte aku balik..lpas anta perant aku tu,on the way balik sume senyap je..nangis..huhu..balik,ramai2 tdo dlm bilik parent aku layan perasaan masing2.  I bet mase tu sume nangis sampai tertdo..huhu..actually xleh tdo pon..aku dpt msg dr umi aku ckp dorg da smpai..mase tu punye la happy nk mampus..msg ngan umi aku..hahaha..yg paling aku ingt mak aku suh jage adek2..aku tahu die pon berat ati time nk g sbb adek aku yg bongsu bkn boleh umi aku xde..huhu…1st day mak aku xde die die tanye umi g mane..aku ckp umi g mekah..alhamdulillah die mcm faham je..ble umi ktorg tepon die boleh je berbual,xnangis pon..huhu..
Behind all the sad story,ade gak yg sweetnya..mase tu jgk la aku baru knal ngan incik suami ku,en khairil ashraf..skrg da kawen pon..mse parent aku g haji tu,ktorg just chat kt YM je..huhu..time tu jgk 1st time aku masak kuah kacang..sdap,tp pekat nak mampus..huhu..saat ini,parent aku da selamat sampai umah pon..hehe..tp td time nk lmawat org g haji,sedeynya tuhan je yg tahu..huhu
K la..dats all..aku doakan semua org yg nk g haji tahun ni,semoga selamat pergi dan kembali..semoga mendapat haji mabrur..semoga dilindungi dan dipermudahkan urusan..ameennnn~
Thanks for reading  =)

 p/s : entry ni aku da tulis awal..tp intenet prob,baru leh publish..huhu

kata2 yg aku suke~

Kata2 yg aku suka~

  • KITA BERTANYA : aku rasa tertekan sangat?banyak masalah aku hadapi..

QURAN MENJAWAB: “Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.”
- Surah Al-Imran ayat 139-

  • ‎ Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. Az-Zumar : 53

  • ‎ Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik. aL-Imran :110

  • ‎ Aku akan memalingkan orang-orang yang menyombongkan dirinya di muka bumi tanpa alasan yang benar dari tanda-tanda kekuasaan-Ku. Mereka jika melihat tiap-tiap ayat(Ku) , mereka tidak beriman kepadanya. Dan jika mereka melihat jalan yang membawa kepada petunjuk, mereka tidak mau menempuhnya, tetapi jika mereka melihat jalan kesesatan, mereka terus memenempuhnya. Yang demikian itu adalah karena mereka mendustakan ayat-ayat Kami dan mereka selalu lalai dari padanya.' (QS Al-A'raaf: 146)

  • Sifat qana'ah (merasa cukup) itu sangat penting dalam kehidupan rumahtangga bagi setiap pasangan suami isteri. Ia seolah-olah 'penambah perisa' dalam mengutuhkan kecintaan suami-isteri. Itulah salah satu sifat Isteri Solehah ;)

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam ada mengingatkan para isteri agar bersyukur kepada suami masing-masing, sebagai 'benteng' dari terjerumus ke dalam golongan yang tidak dipandang Allah.
Sebagaimana sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam:

لاَ يَنْظُرُ اللهُ إِلَى امْرَأَةٍ لاَ تَشْكُرُ لِزَوْجِهَا وَهِيَ لاَ تَسْتَغْنِي عَنْهُ

“Allah tidak akan melihat kepada seorang istri yang tidak bersyukur kepada suaminya padahal dia membutuhkannya.” 

[HR. An-Nasai dalam Isyratun Nisa. Silsilah Al-Ahadits Ash-Shahihah no. 289]

  • Jgnlah dirimu mengambil sahabat @ pasangan hidup dgn hanya memandang kesempurnaannya, namun pandanglah pd sudut kelemahan & kekurangannya juga agar dirimu mampu melengkapinya. Seandainya dirimu hanya memilihnya krn kesempurnaannya, tidak mustahil dirimu juga akn berpisah dgnnya di suatu hari nnt disebabkan kekurangan & kelemahannya. Oleh krn itu suatu hubungan itu akn kukuh terjalin bknlah krn kesempurnaan namun disebabkan kesefahaman & saling memahami antara satu sama lain.


  • Jika Allah cepat makbulkan doamu
    DIA menyayangimu

     Jika Allah lambat makbulkan doamu
     DIA sedang mengujimu tetapi...

    Jika Allah tidak makbulkan doamu 
    bermakna DIA merancang sesuatu 
    yang lebih baik untukmu..

  • "dan bersabarlah (Muhammad) menunggu ketetapan Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau berada dalam pengawasan Kami, dan bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu ketika engkau bangun..." (At-Tur, 48)


  • Daripada Abu Al-Abbas Abdullah bin Abbas r.a, beliau berkata:

“Pada suatu hari aku berada di belakang Rasulullah s.a.w, lalu baginda bersabda: “Wahai budak! Sesungguhnya aku ingin mengajarkan kepadamu beberapa kalimah: Peliharalah Allah, nescaya Dia akan memeliharamu. Peliharalah Allah, nescaya kamu akan mendapatiNya bersamamu. Apabila kamu meminta sesuatu, mintalah daripada Allah. Apabila kamu meminta pertolongan maka mintalah pertolongan daripada Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya jika seluruh manusia berhimpun untuk memberi sesuatu manfaat kepadamu, mereka sekali-kali tidak akan dapat memberikan manfaat itu kepadamu, kecuali sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah untukmu. Dan sekiranya mereka berhimpun untuk mendatangkan sesuatu bencana ke atasmu, mereka tidak akan dapat mendatangkannya kecuali dengan sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah ke atasmu. Telah diangkat kalam dan telah keringlah lembaran.” [Diriwayatkan oleh Imam Tirmizi, katanya: Hadis hasan sahih].

  • ‎"Dan sesungguhnya kemenangan itu bersama kesabaran, kesenangan itu bersama penderitaan dan sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan."
    Ahmad: no. 2800

  • ‎"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan masukkanlah daku dengan limpah rahmatMu dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh." An Naml: 19


  • Sesiapa yg diberi petunjuk oleh Allah (dgn sbb persediaannya) maka dialah yg beroleh petunjuk; dn sesiapa yg disesatkn oleh Allah (dgn sbb keingkarannya) maka merekalah org2 yg rugi. (al-a'raf, 178)

p/s : banyak ayat2 ni aku amek dr fb2,status2 mbe2 ku..dan aku sgt suka..mintak halal ewh kwn2,kang ade plak saman aku menciplak plak..hehe..Sesungguhnya, Al-Quran itu sgt indah =)

Wednesday, August 24, 2011

maggi ketam

Salam guys..aritu mse blk berpuasa ngan incik husband..ktorg g try maggi ketam..kt relax cafe..huhu..mcm korg nampk..sekor ketam atax maggi tu..but,so far..bg aku 5 stars out of 10..maggi incik suami bt lagi sedap..tp ketam tu laen dr laen..so,jgn lupa try..hehe..harga pon bleh thn laaaa..but,bg aku pasni xkan g lg utk kali ke2..nk try maggi ketam kt bachok tu plak..

End~
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, July 31, 2011

sempena bulan puasa~

assalamualaikum kawan2..sahabat2~

hari ni aku sgt teruja sebab esok puasa~!!alhamdulillah sempat jumpa ramadhan lagi sekali..masuk ni..raya ke-3 bersama my beloved A&E family =) da bape taun xcuti..huhu..tp xpe =) yang penting entri kali ini berkaitan dgn ramadhan kareemm =) setelah lame xupdate,tetbe kali ini ase rajin plak sbb xsabar nk puasa esok ..yeayyy~!!!
saya berdoa semoga puasa kali ini lebih baik dr sebelumnya =) dear gastritis,please stay away from me..sobs3

ok..byk plak aku merepek..sebagai seorang nurse yg beragama islam dan wajib menunaikan solat dan berpuasa,ramai pt dtg hospital..bila nak terima treatment cam ubat,dorg cm takut batal puasa..so,as a nurse sy mestilah berpengetahuan sket sal bab2 ni..so,baru bleh jawab ble pt tanye =) ok.guys..jom tambah ilmu =)


1)  Orang yang lelah (asma) ketika puasa dan terpaksa menyedut 
ubat gas ventolin inhaler ke dalam mulutnya sekadar perlu untuk 
mengelakkan kemudharatan   yang boleh mengancam nyawa 
maka dibolehkan sebagai keringanan baginya dan tidak batal 
puasanya. Penggunaan dalam keadaan biasa bolek membatalkan 
puasa kerana cecair gas itu boleh terasa di kerongkongan. 


2)  Tiadak batal puasa orang yang menderma darah ketika berpuasa 
tetapi makruh, begitu juga berbekam. 


3)  Tidak batal puasa orang yang  terpaksa mendapatkan suntikan 
daripada doctor bagi tujuan perubatan kerana darurah. 


4)  Batal puasa orang yang menjalani pemindahan darah atau 
memasukkan cecair gelukosa dan sebagainya ke dalam badan 
melalui suntikan pada urat kerana ‘ain benda itu akan masuk ke 
rongga perut dan mengalir ke seluruh tubuh badan serta 
menyebabkan rasa kenyang. 


5)  Tidak batal puasa orang yang memakai  contact lens (kanta 
lekap) pada matanya.  


6)  Tidak batal puasa orang yang menitiskan cecair ubat mata pada 
mata ketika puasa kecuali jika diyakini cecair yang dititiskan itu 
terasa masuk sampai ke kerongkong dan ditelan, maka batal 
puasa. Tetapi jika diludahkan maka tidak membatalkan puasa =)


to be honest : i hate injection!




ok..sekarang sume nurse2 dan pt2 da tahu la kn?lagi satu..pkai contact lens pon xmembatalkan puasa jgk tau..hehe..sumber diambil dr Datuk Wira Hj. Rashid Redza bin Hj. Md. Saleh (mufti negeri melaka) and i already comfirmed with my dad also..ade kemusykilan sila kome ok..sbb mcm byk pendapat ttg ubat tu..semoga ilmu ini bermanfaat =)
kepada semua rakan2 yg taun ni berpuasa dgn org baru : seperti suami/isteri , baby baru or semua2 family baru..semoga ramadhan ini lebih bererti..semoga kita berada dalam rahmat-Nya..ameenn =)

salam ramadhan semua..thanks for reading =)

Sunday, June 12, 2011

update2~!!!

Assalamualaikum korg..da lama aku x melalut kt sini..hehe..bz kawen la katekan..huhu..

ok..first of all..saya,nurul imani fauzi ingin mengucapkan ribuan+jutaan terima kasih kpd semua ahli keluarga dan kawan yg sudi dtg majlis kawen sy..especially bt umi+daddy,k.long+abg long,hana,yasir,aisyah,ama,munzir,izzah and syakir..to all GT and geng tarzan yg sudi dtg..mira yg belikan buah utk hantaran..sibbek ko ade =),tahniah jgk..smoga perkahwinan kita diberkati hingga ke syurga =) xlupa gak bt GT yg menemani aku before nikah..yg pkaikan inai..gubahkan hantaran..mimi,fana,nadiah,ejah..syg korg!!! sgt!! ain+syera pon..sbb teman aku after nikah tu =) hehe..kyn2,ku maznah and my syg,farahiyah =) lub2 korg =) syg sume2 la..bdk2 uia..syg jgkk!! hehe

emm..ape ek nk tulis..ramai yg tanye best x kawen..jawapan die mesti la best..thanks much2 bt incik suami, mohd khairil ashraf karid kerana sudi menerima sy seadanye..hanya dia =) hehe..love u much2 darling~!! hehe..jgn jeles ye..cpat2 la kawen tau =)

em..back to the topic..nk suh cite pengalaman ke ape? hehe..mse nikah tu,agak berdebar laa..aku terpakse cover2 ayu atas pelamin tu..smpai ain mara sbb byk ckp ngan fana..hehe..ok, pegantin2 to be,nasihat : atas pelamin jgn bt pape..sengih je..xmo ckp byk2..nant pak imam akan tanye nama..pastu die akan tanye setuju x nk kawen ngan pasangan? (dlm ati aku : sgt setuju kot!!) hahaha..mase ni,aku berbisik kt fana : sgt setuju kot..hehe..xsenonoh ek? tp korg jgn mara plak pak imam tu..mmg die kne tanye pon =) ngeee..pastu..kalu laki,mest cuak gle..hehe..atas pak imam tu la nk tanye soklan pape kt lelaki..cm my encik suami kne tanye rukun nikah..haa..amekk..tgagap2..hehe..da la tgh cuak..kne tanye soklan plak =) hehe..pastu, dgr ceramah kawen sket..then akad..cm aku,my dad yg nikahkan..en suami akad 2x sbb xde pratice dulu..and ayat my dad die ubah sket..not a typical one..that y la,en suami cm confuse nk jwb pe..papepon,u doing well en suami!!!

pastu,mkn2 sket..encik suami kne blik umah..huhu..mula2 i thought pas nikah xyah blik..bleh stay situ smpai pg esok..upe2 xleh..mase g amek nikah dress..makcik tailor tu dok bcerita,kawan die malu sbb anak lelaki die xmo blik after nikah..n aku bru tahu kne blik..tpkn,knape xleh?dok jela..kalu ikot kpale aku ok je..hehe..adat kot yg mbuatkan xleh stay..pastu org2 tua jgk mengatakan : nampk sgt xsaba..hehe..

from my view : sgt sedey kot...kne tinggal ngan incik suami..lpas da mkn2 sume..en suami balik..mlm tu tido ngan adek..hehe..time tu,ain+syera stay..bual2 kjap..hehe..tp,perasaan pas nikah tu sgt xtergambar..after 3years bkawan2..skrg da berkawen2..sgt gembira..cane ek nk ckp,pegang pon da xdosa..now,i have male roomate..ngee...lpas ni,bleh bt sume same2 ngan incik suami..ive prob,incik suami tolong..dulu pon ade gak..cuma perasaanya lain..sume yg kute bt utk suami,dpt pahala....yeayyyy!!!hehe

kesimpulannya :

  1.  bila da kawen,kita share sume benda ngan suami..menerima apa aje dlm hidup kita..baik dan buruk suami kita..susah senang..bersama =)
  2. errr..xde idea laaa..nant sambung..hehe =)






Thursday, May 12, 2011

soklan hot : ustaz,boleh x kalu di syurga nanti,sy xnk suami sy ade bidadari??

SEKADAR MENYAMPAIKAN.....
"Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada bidadari?"
Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah), sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an.
Jawapannya nanti dulu. Aku nak bincang hal yang lebih penting. Haha..
Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak nak luahkan perasaan tu.
Mmm...nampaknya sampai begitu sekali kaum wanita ni meluat dengan bidadari syurga. Aku guna perkataan 'meluat' sebab aku rasa inilah istilah yang paling sopan. Mungkin ada yang sampai rasa benci bila mendengar perkataan 'bidadari', aku tak nafikan.
Apa puncanya sampai jadi macam tu? Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu.
Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain.
Aku pernah menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan satu jemaah tabligh..ustaz yang sedang memberi amanat kepada bakal-bakal da`ie itu ada menyebut, "Jangan sekali-kali ceritakan mengenai bidadari apabila anda sedang membicarakan tentang nikmat syurga di khalayak yang ada wanita menghadirinya. Dikhuatiri jika anda tidak bersedia dengan ilmu yang cukup, majlis ilmu itu akan hanya menimbulkan rasa benci di kalangan wanita yang masih lemah imannya.."
Fuhh~! Sampai begitu sekali rupanya. Dahsyat..
Aku tak sangka sampai begitu sekali, hingga 'pantang' disebut tentang bidadari di depan wanita.
Tapi..Dalam Al-Qur'an kan bidadari disebut tanpa berselindung?
Ohoho...mungkin tak apa la sebab kebanyakan wanita di luar sana tak faham pun bila mendengar atau membaca Qur'an.
Habis, nak biarkan macam tu je? Biarkan je wanita 'bermusuh' dengan bidadari? Tak ada cara nak 'mendamaikan' dua golongan ni ke?
Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi.
"Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan seakan-akan tak nampak pun bidadari.. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia.." Padat dan bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si datin tunduk sambil tersenyum kelat.
Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagaiketua bidadari. Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan mengambang penuh di musim panas. Para bidadari yang lain pula ibarat bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika bulan menyepi.
Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami takkan beralih dari melihat isterinya.
Hebat kan ? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus kalau tiada saingan?
Tidak juga.
Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh mata memandang?
Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di mata suaminya.
Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya.
Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab.
Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud:
"sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia mereka".
Di dalam bahasa Arab, kalimah `uruban juga bermaksud berahi berpanjangan..
Dalam istilah yang agak kurang sopan (minta maaf), mereka ini sentiasa merindui jimak. Saya mohon maaf sekali lagi, tapi wanita dengan sifat sebeginilah yang diidamkan oleh hampir semua lelaki. (ah..aku rasa bukan HAMPIR semua, tapi memang SEMUA lelaki normal macam tu).
Tentang pengertian kalimah atraaba pula, nantilah bila ada masa yang sesuai aku huraikan dalam artikel yang khusus tentang bidadari..for guys only.
Baiklah. Anda dah nampak, cara untuk mengelakkan suami anda dari melayani bidadari, ialah dengan sentiasa ada di sisi suami. Senang saja bukan?
Barulah bidadari lain tak 'kacau daun'.
Betul?
Tapi adakah anda pasti?
Kita rujuk sebuah hadith yang menceritakan tentang keadaan penghuni syurga;
Para Sahabat bertanya, adakah penghuni syurga melakukan jimak, dan bagaimanakah keadaan mereka? Dijawab oleh Rasulullah, "Benar. Oh, sungguh hebat sekali. Tenaga dan kenikmatan mereka Allah gandakan kepada seratus, dan mereka sekali pun tidak akan merasa letih." ~au kama qaal
Hmm. Maknanya, kalau Ketua Bidadari tak mahu berenggang dengan suami, maka alamatnya tak keluar dari bilik la. Layanlah sampai dia puas.
"Tak kisah, janji dia tak layan bidadari.." mungkin itu jawapan seorang wanita.
Saya beritahu lagi; Ahli syurga juga tidak tidur, kerana terdapat hadith yang menyatakan bahawa "tidur itu saudara mati, maka ahli syurga tidak memerlukan kepada tidur, tidak mengantuk, dan tidak letih, lapar, atau dahaga..". (au kama qaal)
Jenuh la kali ni tak turun-turun dari katil. Sanggupkah anda? Berapa minggu anda sanggup? Berapa tahun? Berapa dekad? Berapa kurun?
Jika di hati anda terdetik rasa bosan, para bidadari di luar bilik akan mengetuk pintu sambil bertanya bilakah gilirannya akan sampai. "Ketua! Biar kami pula ambil alih!" ..mungkin itu yang mereka kata.
"Biarlah diorang menunggu kat luar..aku takkan tinggalkan suami aku!" Mungkin ada wanita yang berfikir begini.
Izinkan saya bertanya lagi; "Tak nak pergi shopping ke?" ; )
"Eh, shopping? Shopping apa? Kat mana?"
Mafhum daripada beberapa hadith yang mutawatir, Pada setiap Jumaat Allah adakan suatu 'pasar' di syurga. Di pasar inilah, ahli syurga diberi nikmat terbesar antara segala nikmat di syurga, iaitu diizinkan melihat kepadaNya. Tiada satu pun ciptaanNya yang mengatasi keindahan Sang Pencipta, Rabbul Jalil yang bersifat Al-Jamiil.
Dan di 'pasar' syurga inilah Allah sediakan segala pakaian, makanan, dan perhiasan (barang kemas dan aksesori) yang berbagai-bagai rupa, beraneka warna dan bentuk.
Ahli syurga cuma perlu melihat kepada contoh 'produk' yang dipamerkan, niatkan "Aku mahu yang ini!"; maka dengan serta-merta benda itu sudah dipakai di tubuhnya. Boleh juga meminta seperti itu apabila terlihat ada ahli syurga yang lain, memakai sesuatu yang menarik perhatiannya.
Kenapa perlu ada pasar? Kan boleh minta saja dari dalam bilik?
Perlunya ada pasar ini kerana ahli syurga ketika itu dah tak tahu apa lagi yang mahu diminta, kerana terlalu lama dan banyaknya nikmat yang diperolehi mereka.
Ibarat anda dah dapat semua file/software yang anda ingini, sampai anda tak tahu nak download software/file apa lagi di internet. Dah tak tahu nak 'search' apa, sampai termenung di depan superkomputer yang terhebat dan terlaju di dunia, milik anda. Lebih kurang macam tu la ibaratnya.
Maka di 'pasar' syurga inilah terdapat pakaian dan barang kemas serta aksesori wanita (dan lelaki) dalam 'rekabentuk terbaru'...'latest design'
kata sesetengah orang. Sebab itu ahli syurga tidak akan merasa jemu.
Dan apa yang paling hebat, semua yang ada di pasar ini adalah PERCUMA!
Ibarat Ivana Trump pergi shopping di HyperMall milik ayahnya yang asyik pecat orang ("you're fired!"). Tapi di syurga pastinya berjuta-juta-juta kali lebih mewah. Dan anda kekal muda selama-lamanya, tak macam minah saleh tu..
Di pasar syurga tu, semua benda yang menyenangkan hati anda boleh didapati.. Niat saja nak pakaian baru, anda akan tiba di Department Pakaian Wanita.
"Handbag LV (Louis Vuitton) ada ke?"
..cheh. Ada sorang minah yang baca artikel ni boleh terfikir nak tanya camni..
Begini sajalah. Biar saya bacakan mafhum sebuah hadith lagi.
"Jannah itu ialah satu kawasan yang tersangat luas. Terdapat lembah, sungai, pohon, dan bukit. Tanah di tengah-tengahnya yang paling tinggi, dan Al-Firdaus berada di tempat yang paling tengah dan paling tinggi".
belum habis lagi..ada sambungan hadith ni;
"Keseluruhan syurga itu terdapat seratus tingkat. Pada tingkat yang terendah dan pertama, kesemua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya diperbuat daripada perak. Tingkat yang kedua, semua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada emas; pada tingkat yang ketiga, sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada yaqut, lu'lu' dan zabarjad (batu-batu permata yang mahal), dan pada sembilan puluh tujuh tingkat lagi hanya Allah yang mengetahuinya. Jarak antara satu tingkat dengan tingkat yang lain adalah sejauh jarak langit dan bumi."
Rasulullah hanya sempat meninjau tiga tingkat yang pertama sahaja sewaktu isra' dan mi`raj.
Syurga tingkat pertama yang terendah adalah untuk ahlul fitrah, manusia yang tidak pernah beriman tetapi seruan tauhid tidak pernah sampai kepada mereka ketika hidup di dunia dahulu. Mereka diizinkan masuk ke syurga setelah selesai menjalani qisas di mahsyar, jika mereka ada menzalimi sesama mereka. Inilah tanda betapa Maha Pemurahnya Allah Yang Maha Adil, tidak menzalimi seorangpun hambaNya.
Tingkat pertama ini juga adalah untuk para muallaf yang hanya sempat mengucapkan syahadah tanpa satu pun amalan baik, dan tiada satu pun kalimah Allah yang sempat dipelajarinya.
Maka sekiranya kita umat Islam ini berjaya ke syurga, tempat kita adalah bermula dari tingkat yang kedua, atau lebih tinggi lagi. Tingkat kedua, barang-barang perkakas dapur serta perabutnya diperbuat daripada emas.
Saya tanya; Di dunia sekarang (di bumi) ini, adakah pakaian dan barang kemas kita diperbuat daripada bahan yang serupa dengan bahan membuat perabut dan peralatan dapur?
Anda tahu jawapannya ialah tidak. Bahan untuk pakaian dan perhiasan kita lazimnya mestilah lebih mahal daripada bahan membuat perabut dan perkakas dapur.
Ertinya, bila sudu dan meja pun diperbuat daripada emas, agaknya apakah bahan yang jadi pakaian dan barang kemas ahli syurga? Sudah tentu lebih mahal daripada emas!
Ya. Bahan dan unsur yang lebih mahal itulah yang dibuat pakaian ahli syurga..termasuk juga kasut tumit tinggi dan handbag (jika anda mahu, pasti ada!), termasuk juga barang kemas yang ada di Pasar Syurga tu.
Ketika itu jika anda ternampak handbag LV dari alam dunia, mungkin anda akan terasa jijik nak menyentuhnya macam tengok tahi ayam. Mana ada kelas!
Emas pun setakat jadi jug air je..Gelas minuman pun dibuat daripada berlian (kalau anda menghuni syurga tingkat atas sikit).
Hm..Di pasar yang bagaikan real-life catalogue ini, semuanya lebih mahal dari perkakas dan pinggan mangkuk anda. Terlalu banyak pilihan. Shopping la sebanyak mana yang anda mahu. Tak perlu trolley. Kalau anda nak suruh bidadari bawakan barang yang anda shopping itu pun, mereka pasti gembira dapat membantu.
Janganlah lupa pula..para bidadari itu juga khadam anda yang sangat suka berkhidmat. Anda kan ketua mereka?
Ingat ni, kesemuanya anda tak perlu bayar! Bayarannya telah dilangsaikan dengan keringat, darah dan air mata anda ketika di dunia dahulu.
Tapi kalau nak dapatkan 'design' terbaru tu, kenalah keluar dari rumah
(istana) dan tengok sendiri di pasar Jumaat. Di pasar ini juga ahli syurga akan bersosial, bertemu rakan lama dan saudara mara.
Berapa luas pasar tu? Jika anda terbang menaiki buraq selama sehari pun belum habis melihat keseluruhan bahagian 'pasar' itu. (kalau naik kenderaan yang lebih laju, anda tak nampak apa-apa sebab laju sangat, mengatasi kelajuan cahaya).
Dan sudah tentu suami anda pun nak pergi ke Pasar Jumaat itu juga untuk melihat Allah Rabbul Jalil. Ajaklah suami shopping sekali!
Setiap minggu, akan ada design terbaru yang boleh anda dapati. Setiap minggu juga anda boleh datang shopping di pasar ini. Sampai tahun depan, kurun hadapan, alaf hadapan...sampai bila-bila. Tiada had usia di syurga..
Soalan terakhir saya: Yang mana lebih menyeronokkan bagi anda; shopping dengan suami, atau pergi shopping bersama bekas teman-teman rapat, rakan sekolej (atau rakan serumah) anda dahulu?
..dan mungkin pada kurun hadapan, suami anda nak pergi memancing di sungai syurga bersama bekas rakan sekampungnya...atau mungkin dia cuma nak 'berehat di rumah' saja..
Dah la..tak payah risau. Perasaan cemburu tu kerana disebabkan kejahilan tentang fitrah lelaki dan tak faham kehendak suami. Ahli syurga tidak ego dan cemburu buta. Di syurga tiada hasad dengki dan tiada sifat takabbur.
Qaalu salaaman-salaama~

shared from someone's FB..

Tuesday, April 26, 2011

i know my dad love meee~!!!

assalamualiakum~
hi korg..ok x arini?ade pape nk share x?hehe
ok..arini nk cte sal borang kawen..huhu..da setel da...sukenyaaa...hehe
em..td balik keje,solat zuhur..trus pegi jawi ngan my daddy..huhu..
kalu pegi sorg kompem sesat+mati kutu..sibbek ade daddy tersayang ni..huhu..siap dpt layanan vvip lg..

begini al-kisahnya..kan aritu aku ade post kt fb tanye cne nk g JAWI kn? ( Tq pade kwn2 yg bg respond )
konon2 nk pegi sendiri la..bajet berdikari la konon..huhu..pastu mase drive td ayoh ckp

A : meh nk tunjuk gano nk g jawi..nmpak aritu tanye kt fesbuk ( kool x ayah sy)hehe..
me : ho lah..nk berdikari..nk g naik bus..hahah
A : berdikari la konon..hahaha
me : hahahah (aku pon gelak jgk sbb mcm poyo je nk berdikari)

ok..poyo x aku?bajet nk g sendiri la konon..kui3..ok..sebenanye sng je kot nk g naek public transpot..tp sbb aku jrg2 naik bus..so,agak xreti laa..aritu konon nk ajak adek aku g skali..last2 mak aku xbg,takut sesat..hahaha..berbalik pd cte arini..ok..aku g pkai uniform aku..my green kebaya tu..so,aku mcm segan gitu..bwk la jaket rummate tersayang..walaupon pnas gle..aku gagahkn jgk..huhu..sumpahla..aku pemalu..then,masuk2 jawi ade signboard "sila berpakaian menutup aurat" ok..aku tutp pe..so,wat bodo je..hehe..then..aku masuk..amek no..trus org tu paggil..aku submit borg..tetbe,ade sorg ustaz ni pgil ayah aku..msuk dlm opis..huhu..aku pon wat bodo je..tgu kt luar..huhu..pas duduk tu..ustaz tu pon paggil aku jgkk..huhu..

masuk2..tgk kt pintu : penolong pengarah bahagian nikah kahwin..huhu..ok..best gle..msuk2 jupe penolong pegarah trus..hamekkk kau..ade ati nk g sorg2..jgn arap nk dilayan cani..hahahaha..ok..last2..baru tahu..penolong pegarah itu adalah student ayahku..hehe..ok..duduk dlm 10min..da siap..spatotnya kne bayar rm25..pastu aku tgk kt borg tu..die cop : paid!hehe..huhu..terima kasih utk ustaz abdullah..hehe

mase on the way blik..ayoh tanye : cane?pasni nk g sendiri lagi ke?huhu..aku?sengihhhh jelaaaa =))))

akhirkata :
  1. i know my daddy love me..thanks for everything..i promise to myself to make u proud someday..insyallah =) may ALLAH bless u dad~!!
  2. thanks again to you daddy..sbb helping me..yela..dok jauh2 ni sume kne bt sendiri..tp,thanks to my ummy and my daddy..for helping me..a LOT!!!huhu~
  3. jgn lupa utk ckp Alhamdulillah..snn ALLAH la yg permudahkan kerja seharian kte...jadi..bersyukurlah =)
daddy and ummy =)

sebenanya~aku happy sgt..sbb dulu org2 yg da berkahwin kate..urusan borg2 ni leceh sket..tp skrg da settle..skrg,xyah risau lagi =)
kredit to : my daddy n my mum..jajat,mbe tmpt keje aku sbb bwk aku g bt hiv test aritu =)
thanks for reading =) salaammmmm~~~

p/s : thanks to my kakak tu..sbb btkan ciken chop yg marvelous tuuuu~!chikencop kfc?bo layan! =P

Sunday, April 17, 2011

another song~

assalamualaikum korg~
mlm ni nk share satu lagu lagi..huhu..teka lagu ape?hehehe..

Easy come, easy go

That's just how you live, oh

Take, take, take it all,
But you never give
Should of known you was trouble from the first kiss,
Why were they open?
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked,
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue beat me till I'm numb
Tell the devil I said “hey” when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman,
That's just what you are, yeah,
You’ll smile in my face then rip the breaks out my car
Gave you all I had
And you tossed it in the trash

You tossed it in the trash, yes you did

To give me all your love is all I ever asked
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same.
No, you won’t do the same,
You wouldn’t do the same,
Ooh, you’ll never do the same,

No, no, no, no

huhu~aku ske lagu ni..cm lagu tu syg gle kt pompuan tu,tp pompuan tu xlayan..haha..tu yg aku paham la..kang xpepasal bruno mars ni mara aku lak sebab salah tafsir..kui3..cinta itu buta..so,jgn syg org lebey2..huhu..sbb ble korg je syg die lebey2,pastu dia wat bodo je,cm korg ni xwujud..perghh..sakitnya..hanya korg je yg phm..xpepasal tarik piano cm bruno mars ni..hehe..
pesanan aku :
  • hargai apa yg korg ade skrg~sbb apa yg korg ade ni mungkin xselamanya milik anda~sbb ALLAH lebih tahu ape yg terbaik utk kte =)
  • dah ade ni..jage elok2..jgn da xde nant menyesal xsudah..jgn nak tarik2 piano bagai plak nant..hehe
  • kalu sayang,bt cara syg..kalu rindu katakan rindu..people will never know what u feel,wut u think about by doing nothing..
  • respect others opinion and feeling..jgn layan org cm sampah yg xde perasaan..
  • put yourself in others place and think before you act~ALLAH bg otak utk berfikir bkn utk hiasan semata2..
  • don't make a joke about others feeling because you will never UNDERSTAND how he/she feels unless you were in their shoes..
itu saje utk malam ini..aku kesepian sbb roomate g keje =( tp xde..ALLAH ade =)



p/s : videoclip lagu diatas =)




enjoyyyy~thanks for reading =)

post dr org yg x buzy~

assalamualaikum korg~
hari ini keje sgt best jgk~sbb sy sangat cool..yeayyyyy~tambah2 ngan keje polishing..bsyukur sgt la cool td..hehe..emm..ape nk kongsi arini ek?
oh..ade kes menarik td..poisoning patient..teka poisoning apa?cpat2 teka..hehe..panadol?typical..xmenarik pon kalu overdose panadol..aku pandang sebelah mata je lpas tu muntah tgk pt cani..hahahaha..teka lagi?racun rumput?oh..tidak..salah3..

okla..give da ewh? jawapannya ialahhhh : UBAT KUTU ANJING~kui3..bangang..cne la bleh terpk nk bunuh diri mnum benda alah ni..busuk kot..hadoiii~lenx bunuh diri dgn mkn big mac 80bijik tanpa henti ke heaven jgk..ni,ubat kutu?bkn kutu manusia plak tu...kutu anjing hoykeyyy~hahahaha~

opps~terlebey gelak plak..sowii..tp seriusly lawak kn?ade cerita di sebalik cerita..yg aku nk share ni cte syahdu..sobs3..

pt tu lelaki..muda lagi..umor 19 thn..ble doktor tanye knape minum ubat kutu die xnk btau..mmg byk kali la doktor tu tanye..die xjwb..pastu ayah die pujuk la soh btau knape..die xjwb..pujuk punya pujuk..**ayah die la yg pujuk,bkn aku**huhu last2 die jawab : saya mahu mati..huhu..menangis ayah die ble dgr anak die ckp cmtu..pastu ngan pt tu pon menangis skali..sobs..sedey kot..knape? sbb ayah die nangis..kalu mak,aku da bese sgt..ble tgk ayah die mmg loving gle kot..nmpk la si ayah tu syg sgt ngan anak die..usap2 kpale ape sume..so,aku sebak jgk la..**aku mmg senang nangis,bak kate mbe aku : ko ni..tgk org kentut pon nangis** jahat kn?huhu..tp btol dowh..sebak+tharu..sbb : kalu kte tgk mak yg loving cmtu kte xpelik sgt..sbb ibu/umi/mummy/mak memang manusia paling loving atas muke bumi..ni tgk ayah..dr ape yg aku pnah bace..lelaki mmg sgt susah tunjuk perasaan dorg..sbb dorg ni jenis factual thinking sket..bkn emotion thinking..so,ble tgk seorang lelaki tunjuk perasaan..aku terharu dowh~huhu..dalam hati : ayah die ni mesti romantik+loving gila~!!

moral of the story :

  • jgn la buat parent kita sedey..xde org laen yg btol2 syg korg melainkan parent kita..btol dowh..korg bt la perangai cm setan ke hape..parent kita tetap sgt kita kot..
  • jgn sesekali rase ayah kte x loving cm mak kte..sbb sbenanye..ayah kte syg kte jgk mcm mak kte syg kte..cuma cara die mungkin xsame.. cth : ayah aku xpnah la die ckp die syg aku dpn2..tp ble aku demam, die belikan 100+..ble aku nk exam die akn kate bt elok2,pastu siap bace doa lg..love you daddy~!muahhhh!!
  • jgn sesekali rasa kte sorg2..sbb ALLAH sentiasa ada..ble ase down sgt..dekatkn diri dgn DIA..sbb DIA selalu ada =) xde la krg ase cm nk minum racun tikus la..racun anai2 la..hadoiii~ **mata keatas,tgn ke bahu**hahaha
  •  sayangila diri anda..hidup cuma sekali..sabar mungkin susah tapi hasilnya terbaikk..tabah mungkin payah tp itulah yg menjadikan kita kuat..insyALLAH =)
tu je kot~thanks for reading =)

Saturday, April 16, 2011

post org yg xde keje~

salam everyone~assalamualaikum =)))
ok..hari ni aku keje pg..pastu blik meredah hujan lagi..oh..damn..pt plak ader 4org..3org discharge,tinggal 1org je..cool x saye?huhu..perasan jap..bagi kwn2 yg bkn keje ospital..cool bermaksud tidak jona..cne nk ckp ek..ktorg kalu keje dgn org2 yg panas,akan bz sampai ke mlm..so,kalu ckp aku cool kre hari ini x busy laa..korg phm dah definition perkataan cool or panas bg nurse2 kt trauma?*sape phm angkat tgn* ngee..tp,honestly hari ni sume area cool je..alhamdulillah..thanks ALLAH..kerana bg peluang kami berehat setelah seminggu  membanting tulang smpai terkangkang2..hehe
ok..hari ini nk ckp sal emosi sket..huhu..besela..org xde keje punye post la katekn..hehe


Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu



Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu



Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa



Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya



Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu



Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu...


sape tahu ni lirik lagu ape?ye btol..sedetik lebih by anuar zain..sumpahla lagu ni best gle..ayat 2 die terbaik..aku salu mengimpikan lelaki syg aku gle2 cm ni..hahaha..ok..jiwang..aku tahu..hahaha..tp mesti korg pon same kn?ngaku cpat~!!!hahahaha..sayang ialah sesuatu yg undefine..maksud ble org tanye korg,nape syg kt bf ko skrg?mesti korg cm xtau nk jawab ape kn?tp mest ade la sbb knape..cth : sbb bf sy ensem pastu pandai wat lawak..sbb walaupon bf sy chubby sket,tp die sgt romantik..bla3..huhu..ble da syg,korg cm terima je baik n buruk org tu..walaupon kdg2 tu org tu jgkla yg bt korg sakit hati gle babeng punya..kan3?kata2 aku..sygla org yg korg syg tu seadanya dia..mest ade yg ckp : ckp senang la..nk bt susah..mmg..aku pon akui..im not an very understanding person..hahaha..kalu bgaduh,ayat kaw2 punye.. **korg,jgn ikut aku** huhu..tp,syg la bf/suami masing mcmane korg nk die syg korg..cth : kalu korg ase bg adiah bleh bt korg happy bg la adiah kt die..pk cni la..bt pe yg korg nk bf korg bt kt korg..tym gado bt salah pon pk cmtu jgk.. cth : kalu korg busy xsmpat bls msg,ade mse bls la..sbb kalu korg msg org,pastu org tu xbls msg korg..ase mara x?mest mara kn3?so,jgn la bt bende yg korg xske org bt kt korg kat org laen?phm,?hahahah..ayat aku tebelit2 cm hape..kah3..


kesimpulannya :

  • kalu xske org bt kt kte cmtu..jgn bt cmtu kt org..phm x?
  • kalu ske org bt cmtu kt kte,bt la cmtu kt org =)
  • senang cte,amalkn sikap EMPATHY dalam diri anda =)
  • sabar itu penting~kalu ase diam itu lebeih baik..better diam je =)
  • sayangilah diri sendiri dulu sblm syg kt org laen =)
honestly, aku bknla bagus mane pon..byk bt silap..ade tym ble setan byk,jd sewel jgk..hehe..tp,xsalah kte cuba utk menjadi lebey baik..utk hari ini : sila msg ibu/ayah.bf/gf/kwn2/suami/isteri masing2..ckp kt dorg I LOVE YOU,SO MUCH~mesti dorg suke..sbb korg pon ske kalu dorg ckp cmtu kan? =)

letak gamba anuar zain sket =)

p/s : kpd yg baru bgn tdo pg esok,dpt msg I LOVE U..sila bls I LOVE U TOO sebaik shj kamu bgn..come on?korg mest xske kalu anta msg 8ribu kali,tp xsatu pon dibls sbb dia da ttdo..tp da bgn pon org tu wat xtau je ngan msg korg n bt cm msg itu tdak wujud?mara x..mara x?so,jgn bt cmtu kt org tauuuu!!!